Jakie są zalety spożywania kaczki EKO?

Ekologiczne artykuły spożywcze zyskują obecnie coraz większą popularność i to nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Do najbardziej cenionych produktów należy między innymi mięso z ekologicznej kaczki. W poniższym artykule wyjaśniamy, na czym polega hodowla EKO, czym jest kaczka ekologiczna, dlaczego warto spożywać ekologiczne mięso i gdzie najlepiej kupować tego typu artykuły.

Hodowla ekologiczna drobiu – na czym polega?

Na czym polega hodowla ekologicznego drobiu, a ściślej mówiąc kaczki? Warto na początku zauważyć, że drób BIO jest bardzo popularnym produktem – zarówno w Polsce, jak i na świecie – z każdym rokiem coraz więcej grupa klientów decyduje się na jego zakup. W gospodarstwach ekologicznych zwierzęta mają zapewnione najlepsze warunki dla swojej rasy i przebywają blisko natury. W przypadku drobiu, czyli wszelkiego rodzaju ptaków (indyka, kurczaka, gęsi, a w tym także kaczki), zwierzęta mają zapewnioną wolną przestrzeń, w której mogą rozprostować skrzydła, spacerować i mieć interakcje z innymi ptakami. Ponadto mają cały czas dostęp do świeżej wody, zdrowej paszy, czystego powietrza i niezbędnych do życia promieni słonecznych. Co ważne, hodowle ekologiczne zapewniają naturalny pokarm dla kaczek, który składa się przede wszystkim z traw i zbóż. Warto także zaznaczyć, że kaczki, które przebywają na wolnym wybiegu, jedzą nie tylko zdrową paszę, ale również i same wyszukują roślin, ziół, ślimaków i dżdżownic, co wzbogaca ich dietę o naturalne elementy i jednocześnie wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Hodowla kaczki EKO w Polsce

W Polsce warto zwrócić uwagę na hodowlę rodzimych ras, które są przystosowane do życia w klimacie Europy Środkowej. Do takich ras należą kaczki ekologiczne. Tego rodzaju ptaki hoduje się około 3 miesięcy. Podczas pobytu w hodowli, mają one zapewnione zdrową paszę, czystą wodę, świeże powietrze i sporo wolnego miejsca. Warto zauważyć, że aby kaczka ekologiczna rozwijała się w prawidłowy sposób, potrzebuje sporo wody. Ich hodowla nierzadko więc łączy się z hodowlą karpi, które umieszcza się w specjalnych zbiornikach z wodą, z których korzystają także chętnie kaczki. W takich miejscach zwierzęta są szczęśliwe, zachowują zdrowie, mogą wyszukiwać dla siebie dodatków w postaci ziół czy ślimaków i dżdżownic.

Korzyści ze spożywania mięsa ekologicznego

Regularne spożywanie zdrowych produktów żywności, takich jak mięso ekologiczne, ma wiele zalet. Hodowla tego rodzaju nie stosuje żadnych szkodliwych substancji – barwników, konserwantów, polepszaczy smaku, a zwierzęta są karmione zdrową paszą bez genetycznie modyfikowanej żywności. Spożywanie ekologicznej kaczki pozwala dostarczyć organizmowi dużej ilości białka i witaminy B.

Gdzie kupić kaczkę ekologiczną?

Świeże artykuły spożywcze z mięsa ekologicznego, takiego jak drób, można znaleźć głównie w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych, jak np. https://organic24.pl/category/mieso-ekologiczne-kaczka. Jak je rozpoznać na półce w markecie? Takie produkty, zwłaszcza na terenie krajów należących do Unii Europejskiej, są oznaczone na opakowaniu specjalnym nadrukiem, informującym o jakości danego towaru. 

Back to top button